Tijdens de eerste ontmoeting houden we een gesprek om erachter te komen wat voor soort massage je wilt en waar en waarvoor je gemasseerd wilt worden. Houd er rekening mee dat een intakegesprek extra tijd buiten de eerste massagebehandeling om vraagt.

Bij Sana Tensio heb je de keuze uit verschillende massages en de duur van de behandeling. Zo kun je een massage van een half uur nemen maar ook van bijvoorbeeld anderhalf uur voor een full body massage. Voor Cranio Sacraal therapie wordt minimaal een uur, maximaal een anderhalf uur genomen vanwege de behandeling en een gesprekje wat daarop volgt.

Klik op een van onderstaande knoppen om een kijkje te nemen welke klachten er zoal verholpen kunnen worden door de behandelingen van Sana Tensio en wat ze inhouden. Klik hier voor de prijzen.

 

 

Therapeutisch / Ontspanning

De populairste massages zijn de ontspanningsmassages. Heb je last van gespannen spieren, door bijv. verkeerde houdingen tijdens het werk? Voel je je gestrest, heb je geen fut of ben je vaak energieloos? Dan is deze ontspanningsmassage de juiste massage voor jou. Maar ook puur om te genieten en zelfs om klachten te voorkomen kan je bij mij terecht hiervoor.

Bij een therapeutische massage wordt er gezorgd voor goede ontspanning voordat de belaste spieren / spierknopen (triggerpoints) behandeld worden. Deze massage is ontstaan uit combinatie van verschillende technieken, zoals bindweefselmassage en triggerpoint therapie, om de behandeling zo optimaal mogelijk te maken dat de klachten verminderen/verdwijnen na een aantal sessies. Door de ontspanningsmassage vooraf komen de spierknopen beter tevoorschijn en zijn ze beter te behandelen. Uiteraard zorg ik opnieuw voor ontspanning na de behandeling.

Denk hierbij aan massages voor o.a. de hele rug, de voorkant van de benen en voeten, de achterkant van de benen, de armen en het hoofd/gezicht.

Hierbij maak ik ook gebruik van o.a. de technieken: strijken, kneden, tapotage, frictie en schudden.

 • De massage is ook bedoeld voor sporters om het lichaam goed te onderhouden.
 • Bij therapeutische massages (hoofdpijn, rugpijn, etc.) zorg ik voor goede ontspanning bij de cliënt zodat daarmee de klachten beter verholpen kunnen worden.
 • Bij een therapeutisch / ontspanning massage van 30 minuten en 45 minuten kun je kiezen tussen een deel van je lichaam: rug, nek, schouders, hoofd en armen of benen en voeten.
 • Bij een therapeutisch / ontspanning massage van 60 minuten en 90 minuten krijg je een full body massage.

 

Cranio Sacraal therapie

Cranio Sacraal betekent dat de schedel (kruin) en het heiligbeen/stuitje (sacrum) samen een eenheid vormen met het bindweefsel (hersen- en ruggenmergvlies). Daarin bevindt zich hersenvloeistof en ruggenmergvloeistof die samen het cranio sacrale vocht vormen, en wat elk minuut een aantal keer stroomt van schedel naar heiligbeen en andersom. Dat wordt het cranio sacrale ritme genoemd.

Elke zenuw en spier, elk orgaan en bloedvat wordt door bindweefsel bekleed, je kunt dit in het hele lichaam vinden. Het mooie is dat bindweefsel met alle bewegingen van het lichaam meebeweegt, zelfs met zitten, ademen etc. Gaat er ergens een storing oplopen in bepaalde bewegingen, door fysieke en/of psychisch-emotionele problematiek zoals o.a. stress, angst, verdriet, boosheid en verlies, dan beweegt het bindweefsel niet meer vloeiend mee en ontstaan daar uit klachten. Deze klachten kunnen op hun beurt weer andere verstoringen in het bindweefsel oproepen. Zoals gespannen en pijnlijke spieren. Denk maar aan hoofdpijn, rug- nek- en schouderpijn, arm- en heupproblematiek etc.

Om het bindweefsel weer vloeiender mee te laten bewegen, zodat de klachten vanzelf verminderen en zelfs kunnen verdwijnen, maken we gebruik van cranio sacraal therapie.
 
Wat doet Cranio Sacraal therapie met jou?

De bedoeling van cranio sacraal therapie is dat het zelfhelend vermogen van het lichaam opgeroepen wordt. Niet alleen fysiek worden de klachten minder, er ontstaat tevens meer rust in je gevoel, gedachten en emoties. Je maakt meer ruimte in jezelf, je lichaam. De therapeut gaat van voet tot schedel voelen waar de verstoringen in het bindweefsel zitten en bevordert dan met subtiele aanrakingen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De cliënt komt op zijn/haar eigen manier en tempo in een diepe ontspanning terecht en daaruit ontstaan fysieke en/of emotionele ontladingen. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: mogen zijn wie je van oorsprong bent en jezelf mogen uiten met wat je echt voelt.

 • Kleren worden aangehouden. Je hoeft alleen passief en ontspannen op de behandeltafel te liggen gedurende de sessie.
 • Er wordt geen olie of dergelijke gebruikt.
 • Een hele sessie duurt 60 tot 90 minuten.
 • Indien de cliënt dat prettig vindt, volgt er een gesprek over de ervaring van de behandeling

 

Triggerpoints

In het dagelijks leven krijgen we vaak door werk- en prestatiedruk en/of moeilijke levenssituaties last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. We spannen ons onbewust teveel aan en overbelasten bepaalde spiergroepen waardoor daar knopen in ontstaan. Dat zijn die vervelende en gevoelige triggerpoints. Dit zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waar, als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof, een overgevoelige plek ontstaat.

Triggerpoints zorgen ervoor dat je minder goed kunt bewegen, minder goed in de juiste houding kunt zitten en vooral pijn ervaart. Ze veroorzaken vaak klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartritmestoornissen, oorpijn en zelfs fibromyalgie.

Heb je last van deze pijnlijke knopen in je lichaam, dan gaan we er samen voor zorgen dat die weggehaald worden. Tevens ga ik je coachen om de triggerpoints met zelfbehandelingen weg te halen. Zo kun je op je werk of thuis zelf met een oefening aan de slag zodat de triggerpoints sneller weggaan.

 

Bindweefsel

Bindweefsel (fascia) is een zacht klevend structuur dat in ons hele lichaam voorkomt. Het verbindt en ondersteunt organen, spieren, bloedvaten, zenuwen en gewrichten. Het beweegt met alles mee, zelfs met ademen. Door langdurig verkeerde houding, stress en zelfs leeftijd kan het bindweefsel gaan verstijven. Verstijfde bindweefsel zorgt voor weinig beweging, vastzitten en op den duur voor beknellingen van zenuwen.

Bij ontspanningsmassages wordt het bindweefsel door middel van strijkingen al wat soepeler gemaakt, maar als er vooraf sprake is van vervelende klachten door bijvoorbeeld een behoorlijk stijve bovenrug/nek/schouder (met eventueel hoofdpijn/migraine), dan wordt er een andere techniek toegepast. Deze techniek wordt over het algemeen bindweefselmassage genoemd, waarbij huidplooien worden gerold of omhoog worden getrokken zodat er meer ruimte komt tussen het bindweefsel en de onderlagen.

Bindweefsel kan vrij gevoelig (scherp) zijn, afhankelijk van je eigen pijn-ervaring, maar het is een bewezen methode voor het aanpakken van onderhuidse verklevingen, verbetering van huidconditie en zelfs cellulitis.

 • Bindweefselmassage op zichzelf wordt maximaal 30 minuten gedaan.
 • De bindweefseltechnieken kunnen ook uitgevoerd worden aan het begin van een therapeutische massage, waarna op een meer ontspannen manier (met eventuele aanpak triggerpoints) gemasseerd wordt. Voor de tijden van een therapeutische massage, zie kopje “Therapeutisch / Ontspanning”
 • Soms worden Cupping Cups gebruikt voor bindweefsel (ook voor triggerpoints). Eventueel aan het einde van de massagebehandeling.
 • Bindweefsel wordt zonder olie of dergelijke behandeld. Met Cupping Cups wordt er wel olie gebruikt.

 

Hoofdpijn

Eén op de vijf Nederlanders heeft minstens één dag per week last van hoofdpijn. Hoofdpijn wordt gezien als iets wat gewoon bij het leven hoort en waardoor veel mensen het niet serieus nemen. Toch kan het erg vervelend zijn. Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die veroorzaakt kan worden door vermoeidheid, een verkeerde houding, te hoge spierspanning (stress) of te weinig water drinken. Ook is het duidelijk dat de knopen in de spieren een rol spelen bij het ontstaan en in standhouden van de hoofdpijn.

Kom je langs om de hoofdpijnklachten aan te pakken, dan worden de spieren van het hoofd, de bovenrug, schouders, nek en hals gemasseerd en losgemaakt. Ook bij de slapen, zijkant hoofd en gezicht en de schedelrand ervaar je door bepaalde drukpunttechniek direct vermindering van de klachten. De massage werkt, door de verminderde spierspanning, meteen zeer ontspannend, preventief en verlichtend.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals:

Spanningshoofdpijn
Massagetherapie helpt in de vermindering van frequentie, intensiteit en de duur van spanningshoofdpijn.

Migraine
Migraine kan een gevolg zijn van niet goed functionerende of overbelaste spieren en wervels in nek, schouders en rug. De belangrijkste oorzaken zijn stress en spanning.

Medicatie Afhankelijke Hoofdpijn
De klachten zijn dubbelzijdige hoofdpijn, misselijkheid en milde tot matige pijn. Vaak nemen mensen met chronische hoofdpijn hiertegen teveel en te vaak medicijnen (bijv. paracetamol). Medicijnen onderdrukken de hoofdpijn en op den duur zal het hoge gebruik van medicijnen juist hoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn massage kan de pijn verlichten (zelfs laten verdwijnen) waardoor al direct het gebruik van medicijnen kan worden verlaagd. Het helpt dus aan twee kanten.

 

Rug, Nek en Schouder

Last van stijve spieren, nek- en schouderpijn? Dit kan veroorzaakt zijn door stress, spanning en onregelmatig leven. Maar ook door langdurig te zitten in dezelfde houding, zoals bijv. achter de computer of in de auto, raken de rug- en nekspieren en de schoudergordel overbelast. Door deze doeltreffende massage wordt een betere doorbloeding, evenals een betere afvoer van afvalstoffen in het lichaam, bevordert. Eventueel in combinatie met een massage om hoofdpijn en/of lage rugpijn aan te pakken worden deze werkgerelateerde klachten goed verholpen.

 

Lage rugpijn

Vier op de vijf Nederlanders heeft weleens (ernstige) last van zijn/haar onderrug. Dit heet spit of lumbago. Bij lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan het behoorlijk pijnlijk zijn. Lage rugpijn zorgt vaak voor een pijnlijk uitstralend gevoel in de bil of het been. Of lage rugpijn nou één keer is of regelmatig terugkomt, het is goed te verhelpen.

(Lage) rugpijn heeft bij de meeste mensen te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals het zou moeten. Ze zijn tijdelijk ‘uit balans’ maar met een massage om deze klachten te verminderen/verwijderen kan ik een steentje bijdragen om er voor te zorgen dat je weer in het algemeen vrijer kunt bewegen. De behandeltafel heeft een speciale functie, genaamd de “pli”, voor als je niet lang kunt liggen op je buik vanwege de rugklachten. De “pli”, zoals je hier op de foto kunt zien, zorgt er voor dat de rugspieren ontspannen zodra je op de behandeltafel ligt.

 

Benen

We gebruiken onze benen dagelijks bij vrijwel alle handelingen. Denk hierbij aan lopen, zitten, springen en dansen. Je benen bevatten grote en sterke spieren die langdurig veel energie kunnen leveren. Je zou zelfs kunnen stellen dat je benen ervoor zorgen dat je energiek en in balans in je leven aanwezig kunt zijn. Het is daarom belangrijk dat je benen iedere keer opnieuw door diepe ontspanning weer verlevendigd worden. Ze moeten rust krijgen na een dag vol belasting om weer het lichaam vernieuwd en elastisch te kunnen dragen.

Echter moeten de voeten ook niet vergeten worden. Je hele lichaam steunt op je voeten die ook nog eens als schokdempers gebruikt worden en voor een betere balans dienen te zorgen.

 • Massage van de benen en voeten is meestal integraal onderdeel van een ontspanningsmassage / therapeutische massage van 60 minuten en 90 minuten.
 • Je kunt ook alleen de benen en voeten laten masseren bij een ontspanningsmassage / therapeutische massage van 30 minuten en 45 minuten.

 

Stoelmassage

Stoelmassage is een korte activerende en ontspannende massage ter voorkoming van werk- en stress gerelateerde klachten. Heb jij last van verkeerde werkhouding of stress? Dan is een stoelmassage een goede optie voor je. Hierbij ga ik de spieren, die daar het meest onder lijden losser maken, zoals je hoofd, nek, rug en schouders. Binnen 30 minuten voel je je weer fitter in een gezonder lichaam en kun je weer beter aan de slag met je werk.

 • Massage olie hoeft niet gebruikt te worden en de kleding kan aangehouden worden.
 • Een stoelmassage duurt maximaal 30 minuten.
 • Een stoelmassage is ook bedoeld voor degenen die niet op hun buik kunnen/mogen liggen op de behandeltafel door verschillende redenen.